Türkiye’nin 10 Yıllık Uzay Programı – Öncesi ve Sonrası
Bu yazı herhangi bir siyasi amaç gütmeksizin Türkiye’nin açıklanan uzay programı hakkında bilgi vermek ve kendi görüşlerimi bildirmek amaçlı yazılmıştır. Yazı boyunca bu programın ekonomik önceliği gibi konulara değinmeyeceğim. İnsanlar aç neden Ay’a gidiyoruz gibi yorumları kendinize bırakabilirsiniz. Türkiye’nin Önceki ve Yapım Aşamasındaki Uzay Projeleri…
Mars Global Surveyor — Bir Öncünün Hikayesi
Mars Global Surveyor Öncesi Viking görevleri Mars hakkında görüşümüzü ciddi açıda genişletmişti. NASA bu görevlerin devamında “Mars Observer” adında yeni bir araç için 1984 yılında karar almıştı. Bu görev için NASA’nın planladığı bütçe ise 212 milyon dolardı. Bu olaydan 2 yıl sonra uzay tarihine geçecek…
Reaktif (Tepkisel) Zırh
Reaktif Zırh 2. Dünya Savaşından sonra gelişen anti tank silahlarına karşı geliştirilmiş bir sistemdir. ERA, SLERA, NERA ve NXRA gibi çeşitleri vardır. Öncelikle “Zırh” kelimesinin felsefesini irdeledikten sonra Reaktif Zırhları inceleyelim Zırh Çeşitleri 1960 yıllarına kadar tanklar homojen çelik plakalı zırhlarla korunuyordu. Bu zırhların kalınlığı…
Kara delik nedir?-Spagettileşme neden olur?-Solucan deliği teorisi nedir?
Bu yazı Yıldızlar yazı dizisinin 10. ve son yazısıdır. Yazı dizisine ulaşmak için buraya tıklayınız. NOT: Yazı dizisi boyunca görseller üzerine tıklayarak kaynaklarına ulaşabilirsiniz. Nötron yıldızlarında elektron ve protonlar birleşip nötronları oluşturmuştu ve bu nötronlar yıldızın çökmesine engel olabilmişti. Ya çöken yıldızın kütlesi aşırı fazla olursa ve nötronlar bu kuvvete…
Nötron Yıldızı Nedir? Pulsar ve Magnetarlar Nasıl Oluşur?
Elektronların çekirdeğe çöküşü ve protonlarla birleşmesi ardından oluşan nötron yıldızları ve evrenin saatleri olan pulsar ve magnetarlar nedir?
Nova (Yeni Yıldız)
Çoklu yıldız sistemlerindeki yıldız oluşumlarının (nova) nasıl olduğuna kısaca göz atacağız.
Beyaz Cüce ve Bulutsu(Nebula) Nedir? Nasıl Oluşurlar?
Ölü yıldızlar olan beyaz cüce yıldızlara ve evrendeki en güzel görsel şölenlerden olan bulutsuların nasıl oluştuğuna bakacağız.
Vietnam’dan Kıbrıs’a M48 Patton
11.000’den fazla üretilen M48 Patton, 1952 yılında M47 Patton’ın halefi olarak ortaya çıktı. M47 Patton ara çözüm olarak üretilmiş bir tanktı ve kökeni II. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru sahaya çıkan M26 Pershing’e kadar dayanıyordu. M48, radikal, yenilikçi bir tank olmaktansa kendinden önceki tasarımların gözden geçirilip,…
NASA Ay’ın Güneş Gören Yüzeyinde Su Buldu!
26 Ekim 2020 tarihinde Nature Astronomy dergisinde yayınlanan iki makale Ay hakkındaki düşüncelerimizi değiştirdi. Elde edilen bu bilgiler ileride Ay’a düzenlenecek olan görevleri de etkileyecek.
Kahverengi Cüceler – Yıldız ve Gezegen Farkı
Gaz devleri ile kırmızı cüceler arasında, yıldız olmayı başaramamış gök cisimleri olan kahverengi cüceler nedir ve özellikleri nelerdir?
F-14 Tomcat
Bu uzun yazının sonuna gelirken her ne kadar bazı şeyleri uzun uzun olarak yazsak da F-14’ü detaylı şekilde anlamak için dönemin doktrinajını, politik dengelerini ve Dünya’nın o dönemki sivil/askeri yaşam döngüsünü bilecek şekilde bir bilgi birikimine sahip olmak gerekir.
Kadir ve Parlaklık Kavramları
Yıldız konusunu anlamak için iki kavrama göz atacağız. Kadir(magnitude) ve parlaklık(luminosity) kavramları yıldızların özellikleri hakkında bize bilgi veren iki kavramdır.